Krške alpe, Krka, Breže....

Vabimo vas v Krške Alpe, obiskali bomo gorski turistični kraj Turracher Höhe (1.795 m n.m.) na meji med deželama Koroško in Štajersko, kjer bomo opravili krajši planinski pohod na bližnji izjemen razglednik, zatem pa Krko (Gurk), kjer je Ema Krška postavila samostan in zgradila baziliko. Nadaljujemo v koroško kulturno srednjeveško središče Breže (Fresach), ki ji ohranjene ruševine in zgradbe še vedno dajejo srednjeveški pečat, dan pa zaključimo v Hüttenbergu, kjer je muzej Heinricha Harrerja, "prvopristopnika Eigerjeve stene" in učitelja zadnjega dalajlame. Opravili bomo sprehod po "Tibetanski romarski poti" v bližini.

 

Program:

Odhod v jutranjih urah iz dogovorjenega mesta in vožnja mimo Celovca po avstrijskem Koroškem proti Nockbergom in Krškim Alpam.

Po prihodu na Turracher Höhe (1.795 m n.m.), obširno sedlo z jezerci na meji med deželama Koroško in Štajersko, ki je bil nekdaj rudarski kraj, dandanes pa znano turistično in smučarsko središče, opravimo krajši planinski pohod na Schobberriegel (2.208 m; skupaj s sestopom do 2 uri nezahtevne hoje), s katerega so ob lepih dneh čudoviti razgledi na Turracher Höhe z gorskimi jezeri pod nami, na zasneženi bližnji tritisočak Ankogel, na Krške Alpe, Kamniške Alpe, Karavanke, Julijce... Če vreme ne bo primerno za vzpon, pa imamo na voljo pohod "po poti treh jezer" (2 uri nezahtevne hoje), ki vodi mimo vseh treh gorskih jezerc v okolici in je priljubljen tudi med družinami z otroki nad 10 let. V kraju je še zanimiv muzej mineralov.

Po povratku s pohoda se bo prilegel kapučino. Nadaljujemo z vožnjo v Krko (Gurk), nekdanje versko središče, kjer je Ema Krška postavila znameniti samostan in zgradila baziliko. Tu bo krajši postanek za kavo, čaj ali krajši sprehod po zanimivem kraju.

Nadaljujemo v koroško kulturno srednjeveško središče Breže (Fresach), kjer bo nekoliko daljša pavza za prigrizek in/ali sprehod po zanimivem kraju, ki mu srednjeveške ruševine in zgradbe še vedno dajejo srednjeveški pečat. Nad krajem so turistično zanimive ruševine Virgilienberg, Rotturm in Petersberg. Po kraju in okolici vodi zanimiva krožna pohodna kulturna pot (3 h nezahtevne hoje). Časa za celotno pot ne bo dovolj, dovolj pa ga bo vsaj za obisk vsaj najbližje ruševine Virgilienberg (0.30 h rahlega vzpona, nezahtevno; skupaj 0.55 h hoje).

Dan zaključimo z daljšim postankom v Hüttenbergu. Sprehodili se bomo po "Tibetanski romarski poti" v bližini Harrerjevega muzeja. Po želji za doplačilo je možen tudi ogled muzeja Heinricha Harrerja, "prvopristopnika" Eigerjeve severne stene (glej Harrerjevo, med planinci kultno knjigo "Beli pajek; zgodovina Eigerjeve severne stene") in učitelja ter prijatelja zadnjega dalajlame (o čemer je napisal knjigo z naslovom "Sedem let v Tibetu", po kateri je bil posnet film). Opomba: V bližini Hüttenberga sta še dve zanimivosti, a časa za ogled prav vsega ne bo dovolj: v Heftu (od Hüttenberga 1h hoje po lokalni cesti) je zanimiv muzej stare železarske industrije na prostem, v Knappenbergu (od Hüttenberga 0.45 h hoje po lokalnih poteh) pa muzej gorskih dreves.

Povratek domov v večernih urah.

 

Odhod:

Izlet je enodnevni.                                                                                          

Vstopni postaji:  Cena
5.00 Ljubljana Dolgi most   40,00 EUR
5.35 Kranj Sloga Primskovo  38,00 EUR

 

Navedeni ceni veljata ob udeležbi skupine najmanj 33 oseb. Ob manjšem številu oseb (27 do 32) je doplačilo 7,00 EUR.

 

Cena vključuje

 • prevoz s turističnim avtobusom,
 • cestnine, parkirnine,
 • dnevnice voznika,
 • zunanje oglede po programu,
 • spremstvo/vodenje, organizacijo ter DDV.

Možna doplačila

Vstopnina za sprehod po "Tibetanski romarski poti": 2 EUR

Vstopnina za ogled muzeja Heinricha Harrerja: 15,00 EUR odrasli, šolarji 8,00 EUR

 

Informacije in registracija

GSM: +386 41 723 832; 041 757 009

e-mail: info@experience-slovenia.com

 

Način plačila aranžmaja

 • spletna prijava.

Opombe k aranžmaju

 Izlet bo izveden v vsakem vremenu.

 • Priporočamo udobno pohodno obutev z narebrnim podplatom, lažjo pohodno opremo za visokogorje, primerno letnemu času, nekaj rezervne obleke ter pohodne palice.
 • Program bo izveden ob prijavi vsaj 27 potnikov, v nasprotnem primeru se izlet odpove (2 dni pred začetkom izleta). Udeleženci dobijo vrnjen celotni vplačan znesek.
 • Agencija si pridržuje spremembo v vrstnem redu programa.
 • Na poti potrebujete veljavni osebni dokument.
 • Program izleta velja kot končno obvestilo.

Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam na voljo na www.experience-slovenia.com